sâmbătă, 3 aprilie 2010

Preocuparea ministerului pentru medicii tineri



Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat într-un interviu acordat Radio România Actualităţi că noua prevedere a contractului cadru de limitare a numărului de persoane înscrise pe lista unui medic de familie la 2200 a fost introdusă în scopul facilitării accesului în sistem al tinerilor medici specialişti de medicină de familie, reclamând situaţia unor medici cu experienţă cu liste de 5000 de pacienţi.

Este cel puţin ciudată această menţiune făcută de ministru în aceste zile, având în vedere că medicii de familie reclamă doar nefinalizarea la timp a noului contract, din cauza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, subfinanţarea continuă şi în anul 2010 şi absenţa dreptului de negociere a contractului, aşa cum ar fi normal, fiind un contract de prestări servicii între două părţi, ceea ce a dus la multiple prevederi inacceptabile în noul contract. Însă cea privitoare la numărul maxim de pacienţi pe listă nu a fost niciodată reclamată de medicii de familie, deşi poate fi considerată o încălcare a dreptului pacientului de a alege medicul.

În acelaşi timp, accesul medicilor tineri în sistem este îngrădit chiar de către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale. Primele două, prin subfinanţarea asistenţei medicale primare, ceea ce duce la imposibilitatea menţinerii în funcţionare a unui cabinet nou de medicina familiei în contract cu CNAS. Au reale probleme chiar şi cabinetele actuale existente pe piaţă, cu liste chiar şi de 1800 de pacienţi, media recomandată de CNAS. Este evident că acest număr de pacienţi este atras în timp, nicidecum peste noapte, chiar CNAS prevăzând o perioadă minimă de 1 an pentru atingerea pragului minim de 1000 de pacienţi, necesari încheierii contractului. Autorităţile locale, prin lipsa oricărui efort de a atrage medicii, chiar dacă în comunitatea locală nu există medic sau nu există suficienţi medici.

2 comentarii:

  1. bogdan florentin13/5/10

    sunt medic specialist in MF si am infiintat un cabinet medical, am 31 de ani ,CU MARI SACRIFICII,in Mun Orsova,jud.Mehedinti,numai ca in acest oras ,spun doctorii de aici ca nu am ce cauta si vor s- a ma desfinteze,tin s-a precizez ca am toate actele in regula,dar nu le convine de acest nou cabinet.Ce pot sa fac? pot s- a reclam la randul meu npt ca aceste cabinete nu sunt conf legi, adica nu au 2 bai,camera de asteptare,in schimb cabinetul meu are toate dotarile,,,ce ma fac sunt suparat...iar altele au chair puncte de lucru in alta parte in acelasi oras si nu este voie..sunt tanar si vreau sa muncesc dar se pare ca nu pot de generatia de medici cam batranii...sper sa fie bine pe viitor...ce pot sa fac...astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  2. Prin profesionalism si dotarile de exceptie ale cabinetului, pacientii va vor alege serviciile, cu timpul, indiferent de atitudinea colegilor. Daca atitudinea colegilor nu corespunde codului deontologic al CMR, puteti face sesizari atat la Colegiul Medicilor Mehedinti cat si la Asociatia Medicilor de Familie Mehedinti.

    RăspundețiȘtergere