luni, 16 februarie 2009

Presa - Interviu Prof. Dr. Adrian Restian



Interviu publicat in revista Medic.ro:

"Care sunt diferentele intalnite in randul medicilor de familie din Romania si al celor din Europa?

In alte tari, medicina de familie este pe locul doi sau trei ca preferinte in randul tinerilor. La noi, tinerii nu s-au inghesuit niciodata pentru ca medicina de familie a fost mereu prost vazuta. Totusi, eu sunt multumit cu ceea ce s-a realizat in medicina de familie. In urma cu 10-15 ani, era mult mai neagra situatia, dar medicina de familie a fost supusa unor modificari, ceea ce a dus la dezvoltarea ei. Medicii de familie din Romania concureaza tot timpul cu cei din Europa. In 1992, am facut impreuna cu dr. Oana o lucrare privind profilul medicinei de familie in Europa si a aparut o carte in care erau prezentate activitatile medicilor de familie din diferite tari.
Deosebirile sunt destul de mici. Doctorii de aici sunt foarte bine pregatiti, dar, asa cum spuneam, medicina de familie nu este tocmai bine vazuta pentru ca sistemul nu este tocmai bun. Conceptiile care se perinda in sistem influenteaza permanent activitatea medicului de familie. Medicina generala a aparut in secolul trecut, in SUA, ca fiind cea de-a 23-a specialitate din seria de specialitati deja existente.

De ce a fost nevoie de aceasta specialitate?

Pentru ca medicul specialist nu mai putea sa rezolve singur toate problemele. De aceea, in asistenta medicala trebuie sa existe o colaborare intre medicul de familie si ceilalti specialisti.
S-au facut progrese foarte mari, dar in general, conceptia, parerea despre medicul de familie nu este conforma cu realitatea.

Dar de ce considerati ca exista o asemenea perceptie asupra medicului de familie, denumita de unii „Cenusareasa” medicinei?

Am vazut vitrinele acelea din Amsterdam. Sistemul ma face sa plasez medicul de familie intr-o asemenea vitrina. Numai ca vitrina medicului de familie are doua parti, de o parte se afla pacientul si de cealalta parte se afla specialistul.
Medicul de familie trimite specialistului bolnavi pe care el nu-i mai poate rezolva si ii creeaza specialistului impresia de incompetenta, de neputinta, nu de colaborare cum ar trebui sa fie in mod normal. Asa ajunge medicul de familie sa se „bucure” de o astfel de perceptie. Conform teoriei sistemelor, un sistem trebuie sa fie mai bun decat elementele lui. La noi, in sistemul de sanatate lucrurile sunt pe dos, medicii de familie sunt mai buni decat sistemul din care fac parte." " (extras)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu