marți, 18 august 2015

Ordonanță de Urgență sau o consultație de urgență ?


Pentru a simplifica lucrurile, considerăm că putem folosi în acest articol cuvântul șpagă pentru orice sumă de bani, obiect sau produs oferit de un pacient și primit de un medic.

Șpaga pervertește. Șpaga corupe. Șpaga afectează grav și iremediabil relația medic-pacient. Indiferent când este oferită - înainte, în timpul sau după actul medical. Indiferent dacă este solicitată de medic sau nu. Indiferent dacă este fiscalizată sau nu. Indiferent ce este exact acea șpagă. Chiar reacțiile virulente ale unor pacienți la adresa unor medici stau mărturie pentru această pervertire a relației medic-pacient.

Sunt mulți medici, poate cei mai mulți medici, care nu solicită și nu vor să primească șpagă. Care o refuză atunci când li se oferă. Dar fiindu-le oferită zilnic - conform obiceiului vechi de aproape un secol - ajung într-o situație foarte dificil de explicat în care este mai complicat să o refuze decât să o accepte. Situații în care relația terapeutică, de încredere, dintre medic și pacient este distrusă prin circul generat de refuzul pacientului de a retrage oferta și refuzul medicului de a primi. Dar relația este de asemenea distrusă și dacă medicul acceptă, chiar dacă inițial ambii își spun că este vorba doar de recunoștință, care nu face rău nimănui.

Acea simplă recunoștință îl va face pe pacient să amâne prezentarea la medic cu o altă ocazie pentru că "nu poate merge cu mâna goală". Chiar dacă știe că medicul nu i-a cerut niciodată nimic și adesea a refuzat șpaga. Acea recunoștință și nimic mai mult îl va face pe medic să se întrebe dacă ceva din gesturile sau vorbele sale i-a dat de înțeles pacientului că așteaptă șpaga. Și tot acea doar o mică dovadă de recunoștință s-ar putea să îl facă pe medic să se gândească de ce de această dată nu i s-a oferit nimic. Iar pe pacient aceeași recunoștință, plăcerea sa l-ar putea face să se întrebe dacă șpaga ar fi schimbat ceva din răspunsurile primite de la medic.

Recunoștința adevărată este un simplu zâmbet, un "mulțumesc" sincer, poate o felicitare sau un mesaj de Sărbători sau de ziua de naștere sau nume a medicului. Orice altceva este șpagă. Iar șpaga pervertește o relație care ar trebui să fie curată, de încredere reciprocă și deplină, o relație care ajută ca tratamentul să aibă succes.

Dacă cei care conduc România nu inteleg lucrul acesta și răspund protestului nemaiîntâlnit al medicilor români cu o ofertă de șpagă legală, fiscalizată atunci poate este necesar să mai stea și să mai cugete îndelung până ajung la o altă concluzie. Dacă nu reușesc, trebuie să lase Ordonanțele de Urgență în seama altora și să solicite de urgență o consultație unui psihiatru, așa cum și medicii sunt obligați prin lege să primească viza psihiatrică "apt pentru a profesa". Vai de țara care nu are grijă de sănătatea, inclusiv morală, a cetățenilor săi.




Pentru detalii despre protestul medicilor: https://www.facebook.com/AliantaMedicilor

Un comentariu:

  1. Anonim22/10/15

    Da. Pertinenta argumentatia despre spaga. Teoretic. Din motivele pe care le-ati amintit practica spagii e un cerc vicios. Ce atitudine adoptati in viata de zi cu zi in fata pacientului care insista, insista, si insista, si insista ?

    RăspundețiȘtergere