joi, 18 iulie 2013

Distribuirea cardului de sănătate


În conferința de presă CNAS din această săptămână, președintele instituției spunea că nu dorește să oblige medicii de familie să distribuie cardurile, "n-ar fi nici corect", însă vrea să-i "convingă că este foarte important pentru o mai bună gestionare a fondurilor din sistemul de asigurări și o mai corectă urmărire a serviciilor decontate". În opinia sa, cardul "este util pentru asigurat, pentru pacient, prin informațiile esențiale care se vor găsi pe card, necesare în situații de urgență". De fapt, așa cum am mai arătat anul trecut, datele de pe cardul de asigurat sunt total inutile.

Această acțiune de "convingere" este nouă în discuție.

EXCLUSIV ! Medicii de familie sunt deja convinși de importanța cardului pentru sistemul de asigurări, pentru gestionarea fondurilor și urmărirea serviciilor. Niciodată nu au contestat acest lucru, de 4-5 ani de când se tot discută mai serios despre apariția cardului electronic de asigurat. CNAS poate sta liniștită din acest punct de vedere.

Ceea ce oricare din președinții CNAS nu a dorit să înțeleagă, iar actualul nu face notă discordantă, este că medicii de familie nu doresc să fie funcționarii casei de asigurări. Doar funcționarii casei de asigurări pot primi ca sarcină de serviciu să distribuie și să inițializeze, inscripționeze, editeze, valideze carduri. Sau o firmă sau o serie de firme cu care CNAS încheie contracte în acest sens, dacă nu are suficient personal. O firmă de curierat pentru distribuție, alta pentru editare. Poate primăriile și personalul lor, acestea având aceeași acoperire geografică pe care o au și medicii de familie. Astfel s-ar evita cozile. Autoritatea publică locală ar fi pusă în contact direct cu cetățeanul. Ar avea cazia să-i afle și nevoile legate de sănătate. Ar putea începe să creioneze partiția pentru sănătate din bugetul local. Cardul de asigurat și cartea de identitate se vor suprapune de anul viitor, motiv suplimentar pentru ca acest întreg proces de distribuire și inscripționare să se facă prin serviciile de evidență a populației care în prezent eliberează cărțile de identitate aproape de cetățean.

CNAS poate oare să fie convinsă că există și aceste alte soluții, chiar mai bune, pentru ceea ce dorește legat de cardul de asigurat ? Că soluția aleasă acum și prezentată repetat presei, poate-poate pricep medicii aceia de familie și se conving, este una deosebit de proastă ? Sau că medicii de familie despre care domnul președinte spunea în aceeași conferință că "muncesc din greu, fac eforturi, își fac bine treaba" își fac tocmai acea treabă de medic, consultă pacienții, caută diagnosticul și tratamentul potrivit în acele 15 minute de consultație, iar dacă insistă să îi convingă că "avem nevoie, sistemul de sănătate din România, de domniile lor pentru a ne ajuta să distribuie acest card", de fapt îi va împiedica să își facă bine treaba ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu