Investigațiile paraclinice care pot fi recomandate de medicul de familie, în baza asigurării de sănătate oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, altele decât analizele de laborator, sunt:
- Ex. radiologie cranian standard 1 incidenţă
- Ex. radiologie cranian în proiecţie specială
- Ex. radiologie părţi schelet în 2 planuri
- Ex. radiologie bazin
- Radiografie de membre
- Ex. radiologie centură scapulară
- Ex. radiologie alte articulaţii fără substanţă de contrast sau funcţionale cu TV
- Ex. radiologie părţi coloană dorsală
- Ex. radiologie părţi coloană lombară
- Ex. radiologie coloană vertebrală completă, fără coloana cervicală
- Ex. radiologie coloana cervicală 1 incidenţă
- Ex. radiologie torace ansamblu
- Ex. radiologie torace osos (sau părţi) în mai multe planuri/Ex. radiologie torace şi organe toracice
- Ex. radiologie vizualizare generală a abdomenului nativ
- Ecografie generală (abdomen + pelvis)
- Ecografie abdomen
- Ecografie pelvis
- EKG
- Mamografie în 2 planuri
- Spirometrie
- Determinarea indicelui de presiune glezna/brat, respectiv deget/brat
Această listă se găsește în Anexa 7 a Normelor de aplicare ale Contractului-cadru de furnizare servicii medicale în relația cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Aceste investigații vă pot fi recomandate în urma deciziei medicului în funcție de simptomele pe care le manifestați și de ghidurile naționale și internaționale. Investigațiile solicitate de pacient sunt considerate servicii medicale "la cerere" și nu pot fi decontate din fondurile casei de asigurări. Pentru acestea există opțiunea plății directe, a unui abonament sau asigurare privată.
Investigațiile din lista de mai sus, la care se adaugă și alte investigații specifice (computer tomograf, RMN, osteodensitometrie osoasă ș.a.), pot fi recomandate, în baza asigurării de sănătate oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de toți medicii care au contract cu casa de asigurări, în limita specialității. În cazul în care vă sunt recomandate investigații suplimentare, aveți dreptul să primiți biletul de trimitere pentru investigații (în dublu exemplar, alb-roz) de la medicul care face recomandarea. În cazul în care medicul nu vă poate elibera acest bilet, veți suporta costul integral al investigațiilor recomandate. Medicul de familie nu poate elibera bilet de trimitere pentru investigații recomandate de un alt medic.
Biletul de trimitere pentru investigații are o valabilitate de până la 30 de zile.
Buna dimineata,
RăspundețiȘtergereAm o sora surda cu semipareza pe partea dreapta care are aproape 30 de ani. Are pensie de invaliditate de 1 an si acum trebuie sa mearga din nou la comisia de evaluare pt revizia dosarului pentru pensia de invaliditate. Mentionez ca are fradul de handicap accentuat si este permanent. Are nevoie de bilete de trimitere la medici specialisti de ORL, neurologie, etc in vederea obtinerii adeverintelor pentru dosarul de pensie, insa medicul de familie refuza sa ii ofere spunand ca nu are voie sa ii dea biletele de trimitere, ca nu stie cum de i le-a dat anul trecut si ca trebuie sa mearga la cabinetele particulare pentru adeverintele necesare.
Este adevarat ca nu ii poate elibera bilete de trimitere?
Multimesc.
Medicul dvs. de familie va spune adevarul. Legea nr 95/2006 stipuleaza ca "eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor" nu este suportata din Fondul National de Asigurari de Sanatate. Comisia de evaluare pentru gradul de handicap este una dintre aceste autoritati si ar fi trebuit sa va informeze ca va trebui, din pacate, sa platiti in regim privat toate acele investigatii. Motivele pentru care anul trecut medicul dvs. de familie v-a dat biletele de trimitere pot fi doar doua: nu a stiut ce prevede legea sau a stiut dar a ales sa o incalce ca sa va ajute. In ultimul an insa aproape toti medicii de familie au fost sanctionati de casele de asigurari de sanatate pentru tot felul de astfel de incalcari ale regulilor sistemului de asigurari.
RăspundețiȘtergere