Investigațiile paraclinice care pot fi recomandate de medicul de familie, în baza asigurării de sănătate oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, altele decât analizele de laborator, sunt:
- Ex. radiologie cranian standard 1 incidenţă
- Ex. radiologie cranian în proiecţie specială
- Ex. radiologie părţi schelet în 2 planuri
- Ex. radiologie bazin
- Radiografie de membre
- Ex. radiologie centură scapulară
- Ex. radiologie alte articulaţii fără substanţă de contrast sau funcţionale cu TV
- Ex. radiologie părţi coloană dorsală
- Ex. radiologie părţi coloană lombară
- Ex. radiologie coloană vertebrală completă, fără coloana cervicală
- Ex. radiologie coloana cervicală 1 incidenţă
- Ex. radiologie torace ansamblu
- Ex. radiologie torace osos (sau părţi) în mai multe planuri/Ex. radiologie torace şi organe toracice
- Ex. radiologie vizualizare generală a abdomenului nativ
- Ecografie generală (abdomen + pelvis)
- Ecografie abdomen
- Ecografie pelvis
- EKG
- Mamografie în 2 planuri
- Spirometrie
- Determinarea indicelui de presiune glezna/brat, respectiv deget/brat
Această listă se găsește în Anexa 7 a Normelor de aplicare ale Contractului-cadru de furnizare servicii medicale în relația cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Aceste investigații vă pot fi recomandate în urma deciziei medicului în funcție de simptomele pe care le manifestați și de ghidurile naționale și internaționale. Investigațiile solicitate de pacient sunt considerate servicii medicale "la cerere" și nu pot fi decontate din fondurile casei de asigurări. Pentru acestea există opțiunea plății directe, a unui abonament sau asigurare privată.
Investigațiile din lista de mai sus, la care se adaugă și alte investigații specifice (computer tomograf, RMN, osteodensitometrie osoasă ș.a.), pot fi recomandate, în baza asigurării de sănătate oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, de toți medicii care au contract cu casa de asigurări, în limita specialității. În cazul în care vă sunt recomandate investigații suplimentare, aveți dreptul să primiți biletul de trimitere pentru investigații (în dublu exemplar, alb-roz) de la medicul care face recomandarea. În cazul în care medicul nu vă poate elibera acest bilet, veți suporta costul integral al investigațiilor recomandate. Medicul de familie nu poate elibera bilet de trimitere pentru investigații recomandate de un alt medic.
Biletul de trimitere pentru investigații are o valabilitate de până la 30 de zile.