luni, 29 august 2011

SIUI reclamat și de alți medici


Și medicii din ambulatoriul de specialitate critică problemele Sistemului Informatic Unic Integrat și birocrația excesivă pe care SIUI ar fi trebuit să o elimine, într-un articol publicat de medicalmanager.ro.

O treime din medicii de familie au rezolvat o parte din problema birocrației folosind softuri de cabinet, create special pentru activitatea medicală dintr-un cabinet de medicina familiei. Acestea sunt plătite de medicii de familie și sunt compatibile cu SIUI, conform cerințelor CNAS. În proiectul inițial de informatizare a sistemului sanitar era prevăzută și achiziționarea de astfel de softuri de cabinet, după dotarea medicilor de familie cu laptopuri și imprimante pentru raportarea datelor statistice colectate în cadrul Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate. Schimbarea ministrului a blocat însă această inițiativă iar medicii au achiziționat din fonduri proprii aceste softuri, dacă au avut posibilitatea financiară.

2 comentarii:

  1. Anonim4/10/11

    Sunt asigurat :
    1. de ce trebuie sa cer de la firma adeverinta de salariat care sa ateste faptul ca platesc banii pentru casa de asigurari in momentul in care exista acest sistem integrat ? Oare odata cu raportarile/platile pe care le face firma, nu se poate semnala in sistem faptul ca sunt asigurat si cu platile la zi ?
    2. in momentul in care se elibereaza o trimitere medicala , aceasta nu se poate "elibera" in sistem pentru a fi regasita de prestatorul de servicii medicale la care ma prezint ? ( am nume + cnp, doctor de familie samd)
    3. Din moment ce sunt un bun platitor ( ani de zile ) de ce atunci cand am nevoie sa beneficiez de servicii medicale - o data la cativa ani - sunt anuntat ca nu exista fonduri ?
    4. samd ...

    imi cer scuze daca aceste comentarii nu sunt specifice medicului de familie - sunt doar asigurat

    RăspundețiȘtergere
  2. Intrebarile dvs. se adreseaza casei de asigurari de sanatate unde va platiti (vi se retin automat) contributiile pentru sanatate. In calitate de asigurat aveti o relatie care ar trebui sa fie si contractuala - un contract de asigurare - cu asiguratorul, casa de asigurari. Medicul de familie are si el o relatie contractuala in calitate de furnizor de servicii medicale cu casa de asigurari.
    Cateva raspunsuri la intrebari:
    1. Raportarile pe care le face firma dvs. ajung intr-adevar in SIUI insa mai apar si erori. Este posibil ca dvs. sa fiti in realitate asigurat dar in SIUI sa apareti neasigurat. Daca medicul de familie va verifica in SIUI si apareti asigurat, nu aveti nevoie de adeverinta.
    2. Poate in viitor CNAS va accepta si aceasta varianta. Pentru moment SIUI nu este gandit pentru asa ceva si CNAS pregateste o licitatie pentru un alt sistem informatic, pentru reteta electronica. (Similar cu ce doriti dvs., dar pentru retete, nu pentru trimiteri).
    3. La aceasta intrebare va poate raspunde doar CNAS, Ministerul Finantelor sau poate Parlamentul.

    RăspundețiȘtergere