luni, 5 aprilie 2010

Simona Gheorghe - intruchiparea neprofesionalismului !În emisiunea Realitatea de la 10, "jurnalista" Simona Gheorghe a dus un atac furibund la adresa medicilor de familie, inexplicabil pentru un om de televiziune. Cu atât mai mult pentru un "jurnalist" care pretinde pe pagina proprie de prezentare că "un ziarist trebuie să-şi verifice informaţiile. E un lucru ştiut de toată lumea. Ce nu ştie multă lume e că începi să fii ziarist prin a te verifica pe tine însuţi. Asta nu cere un talent anume. Nu e semnul unui dar special. E, pur şi simplu, o îndatorire a breslei, fără eroi şi vedete."

Orice telespectator care a privit zilele acestea interviurile medicilor de familie şi chiar şi ale reprezentanţilor "taberei adverse", preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ministrului Sănătăţii, a putut sesiza cu uşurinţă că venitul cabinetului, sumele de zeci sau, rareori, sute de milioane de lei vechi, este diferit de câştigul net, în mână, al medicului de familie. La un venit al cabinetului de 8000 lei, medicul de familie abia dacă rămâne cu 1500 lei în mână. Şi acest venit este obţinut la un număr de 2000 de pacienţi, dar cei mai mulţi medici au abia 1500 de pacienţi sau mai puţini !

Ce a înţeles totuşi Simona Gheorghe, "jurnalist" de profesie, cu o anumită pregătire în înţelegerea şi preluarea declaraţiilor oficiale, aşa cum chiar ea declară pe pagina personală ? Că medicul de familie câştigă 10000 Euro pe lună ! Bani în mână ! A spus acest lucru în mod repetat pe post, chiar şi peste protestele reprezentantei medicilor de familie, dr. Rodica Tănăsescu, care încerca prin telefon, uşor siderată, în direct, să-i explice Simonei Gheorghe că exemplul dat şi repetat de Simona Gheorghe este o simplă excepţie, uşor de verificat ! Iar când a părut că Simona Gheorghe a înţeles în sfârşit cum stau lucrurile, când reprezentanta medicilor i-a spus că banii rămaşi medicului în mână sunt 1500 lei, Simona Gheorghe întreabă, sigură pe ea şi pe capacitatea ei intelectuală de a înţelege, "1500 de euro ?".

Este de înţeles că Simona Gheorghe nu poate concepe câştiguri în lei, salariile în televiziune fiind de obicei în euro, iar salariul ei fiind probabil peste 1000 de euro, ca o "jurnalistă" de excepţie ce este. Dar nu este de înţeles cum a putut prelua o declaraţie dintr-o sursă oficială, a scos-o din context (venitul de 10000 euro era dat ca excepţie chiar şi de CNAS) şi a prezentat-o ca adevăr.

Nu este de înţeles ipocrizia cu care apare atât de nepregătită la locul de muncă şi face asemenea declaraţii pe post, live, când chiar ea declară pe pagina personală "De fapt, de când fac presă am învăţat că între declaraţiile oficiale şi lumea reală e o distanţă lungă. Foarte lungă. Distanţă pe care eu una o acopăr de fiecare dată cu întrebări şi căutari, cu telefoane şi discutii nu totdeauna calme. Şi azi, în redacţia Realitatea TV, primul meu instinct e să pun mâna pe telefon şi astfel să verific, să întreb, să compar. De cele mai multe ori descopăr că ştirea adevarată e ascunsă printre rândurile seci ale comunicatelor de presa, dar şi printre declaraţiile ameţitoare ale autorităţilor."

Subiectul câştigului medicului de familie este doar unul dintre cele tratate cu o completă lipsă de profesionalism de către "jurnalista" Simona Gheorghe în emisiunea menţionată, dar ar ieşi un articol mult prea lung dacă am analiza fiecare frază rostită de "jurnalistă" în emisiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu