sâmbătă, 31 octombrie 2009
Cabinet renovat de medicul de familie
Alături de alte cabinete de medicină de familie, renovate şi aduse la standarde europene de către medicii de familie, care au mai fost prezentate pe acest blog, vă prezentăm în acest articol cabinetul medical individual Dr. Sergiu Ioan Opriş, din Baia Mare, judeţul Maramureş.
Din descrierea filmului:
"3 cmi mf grupate (total de 8000 asigurati) + medicina muncii
- 80 mp cu acces separat la parter bloc la bulevard central: 3 cabinete cons, 1 sala trat si explorari, receptie/sala de asteptare, vestiar, 2 gr sanitare, debara, pivnita, acces direct din cabinet la locuinta 2 camere medic
- dotari medicale: eco, ECG, analizor biochimie SPOTCHEM"
Iată de ce este necesară o finanţare adecvată a medicinii primare, aşa cum a înţeles ministrul Nicolăescu în 2008.
Etichete:
investitii,
medic de familie,
medicul comunitatii,
venit
luni, 26 octombrie 2009
200.000 de semnaturi pentru 6% din PIB pentru Sanatate
Iniţiativa legislativă "Mergi la medicul de familie şi semnează pentru sănătatea ta !" a strâns 200.000 de semnături, conform declaraţiei Dr. Sandra Adalgiza Alexiu din partea Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, pentru paginamedicala.ro. Astfel, cei 200.000 de semnatari, pacienţi ai medicilor de familie, şi-au manifestat susţinerea pentru un proiect de lege prin care domeniului Sănătăţii să îi fie alocat un procent de 6% din PIB. Finanţarea actuală este de doar 3-4% din PIB, în ciuda promisiunilor electorale din fiecare campanie de a aloca 6% Sănătăţii.
Conform medicalmanager.ro - Despre aceasta initiativa, Asociatia Medicilor de Familie va discuta marti, 27 octombrie, cand vor mai fi abordate si dificultatile sistemului sanitar din Romania si pericolele care il pandesc. Cu alocarea a numai 3-4% din PIB, problemele din sanatate se vor transforma in probleme sociale majore, sunt de parere reprezentantii medicilor de familie.
"Sanatatea este unul din bunurile cele mai de pret, o prioritate individuala de prim rang care trebuie recunoscuta ca prioritate nationala", a spus dr. Dorin Gabor, unul dintre initiatorii strangerii de semnaturi.
Puteti citi mai multe detalii de la conferinţa de presă de pe pagina iniţiativei legislative.
Etichete:
initiativa legislativa 2009,
snmf
sâmbătă, 24 octombrie 2009
Hotnews.ro: Despre vaccinarea contra gripei H1N1
"Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua," a declarat Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, la emisiunea Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW.
Rodica Tanasescu:
* Nu intotdeauna comunicarea dinspre Ministerul Sanatatii catre populatie a fost perfecta si nu e prima data. Probabil se considera ca este subinteles acest aspect.
* Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua.
* Nu este vorba de faptul ca pacientul isi asuma urmarile unui tratament, el este informat asupra unei manevre medicale.
* Pacientul ar trebui sa semneze si in cazul in care refuza un tratament ceea ce inseamna ca isi asuma responsabilitatea si in caz de imbolnavire.
* Consimtamantul informat al pacientului este firesc, si este firesc in cazul oricarui vaccin si a oricarei manevre.
* Riscurile imbolnavirii nu se refera atat la evolutia cazurilor de gripa zisa porcina pana acum pentru ca nu au fost cazuri nici foarte multe, nici foarte grave.
* Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc
* Exista o instabilitate genetica a acestui virus care ar putea duce la niste mutatii si in cazul acesta a unor boli mai serioase.
* Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti.
Puteti asculta emisiunea si urmari interviul pe siteul Hotnews.ro.
Etichete:
activitate mf,
gripa porcina,
h1n1,
vaccinare
vineri, 23 octombrie 2009
Dorin Gabor, reprezentant al medicilor de familie, discuta cu cititorii HotNews.ro
Puncte slabe si forte ale sistemului medical, cum a fost cheltuit bugetul pentru Sanatate in 2009, paralele intre sistemul romanesc si cel din UE, nemultumirile medicilor de familie, dar si o posibila crestere a bugetului Ministerului Sanatatii sunt temele abordate de Dorin Gabor, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, medic in Reghin.
Discutia online este parte a unei initiative cetatenesti pentru sistemul sanitar, la care HotNews.ro este partener media.
Dorin Gabor, reprezentant al medicilor de familie, discuta cu cititorii HotNews.ro
Etichete:
activitate mf,
initiativa legislativa 2009,
medic de familie
joi, 15 octombrie 2009
Presa: Medicii de familie boicotează testarea pentru cancer de col uterin.
Pe postul Antena 1 a fost difuzat un reportaj în care medicii de familie sunt acuzați că boicoteză programul național de prevenire a cancerului de col uterin, care a fost lansat pe 1 octombrie 2009.
”Un program care poate salva femeile, risca sa se transforme intr-un fiasco. Testarea gratuita impotriva cancerului de col uterin e boicotata de medicii de familie.
Lasat fara ministru, Ministerului Sanatatii nu pare sa-i pese prea mult de program. Desi au trecut doua saptamani de cand testarea gratuita trebuia sa inceapa pana acum nu s-a facut nicio analiza.”
În realitate, chiar Ministerul Sănătății este cel care boicotează programul, prin indiferența manifestată față de repetatele încercări de dialog inițiate de reprezentanții medicilor de familie. Încă de la publicarea proiectului programului aceștia din urmă au semnalat problemele existente însă Ministerul Sănătății nu a luat nici o măsură.
”[În cadrul programului] Suntem orice vreți dumneavoastră: poștași, curieri, registratori, dar nu medici.”a declarat pentru Antena 1 Dr. Doina Mihăilă, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
În cadrul programului, medicii de familie au doar rolul de a trimite scrisori prin care sa invite femeile între 25 și 64 de ani să se prezinte la cabinetele medicilor ginecologi pentru a face testul Babeș-Papanicolau, de depistare a cancerului de col uterin. Recoltarea pentru acest test ar putea fi realizată și în cabinetele medicilor de familie, acestea fiind dotate în mod obligatoriu și cu masă ginecologică, însă programul Ministerului Sănătății nu permite acest lucru, recoltarea fiind obligatoriu făcută de catre medici ginecologi.
Dincolo de lipsa de respect față de pregătirea profesională arătată astfel de Ministerul Sănătății medicilor de familie, poate merită menționat și aspectul financiar: plata pentru serviciile din cadrul acestui program, pentru care medicul trebuie sa iși prelungească programul normal de lucru, condiție menționată în contractul separat, este de 5 lei/pacient pentru medicul de familie. Acesta este unul din cele doua programe naționale anunțate de Ministerul Sănătății în luna februarie, prin care medicilor de familie li s-a promis ca le vor fi suplimentate veniturile reduse cu peste 30% în anul 2009.
În plus, medicii de familie oricum recomandă pacientelor testarea Babeş-Papanicolau, şi în absenţa acestui program al Ministerului Sănătăţii, având astfel grijă de sănătatea pacientelor.
Etichete:
activitate mf,
cancer col uterin,
ms,
presa,
preventie
Abonați-vă la:
Postări (Atom)