sâmbătă, 16 mai 2015

Cauzele haosului în proiectul cardurilor de asigurat



  • Când a transmis CNAS Imprimeriei Naționale datele despre asigurații cu vârsta peste 18 ani - împliniți - pentru a tipări cardurile ? Informațiile oferite de CNAS presei sunt contradictorii:
    • sfârșitul anului trecut, 
    • luna martie a anului trecut, 
    • în urmă cu trei ani
Această lipsă de organizare și previziune face ca un număr mult mai mare de 3% din asigurați să nu aibă de fapt cardurile emise. CNAS, prea preocupată să acuze medicii de familie și restul furnizorilor că boicotează cardul, întârzie rezolvarea acestei probleme extrem de grave. Oare și soluția găsită de CNAS, de a obliga medicii de familie să distribuie cardurile pretins rămase nedistribuite și aflate în sediile caselor de asigurări, este în fapt tot o modalitate ingeniosă de a masca această problemă gravă ? 
  • Câte carduri au fost activate în fiecare lună, de fiecare categorie de furnizori, începând cu 1 februarie 2015 ? 
  • Ce măsuri a luat CNAS pentru eficientizarea activării, urmărind statisticile în perioada februarie-aprilie 2015 ?
CNAS acuză pacienții de lipsă de interes pentru proiectul cardului iar pe furnizorii din sistem de boicot. Unde este responsabilitatea CNAS în bunul mers al acestui proiect ? 

  • Când a dispus CNAS efectuarea controalelor în unitățile medicale pentru a verifica dacă există pregătita infrastructura și dacă personalul este instruit ? 
  • Care au fost rezultatele acestor controale și măsurile luate de CNAS ?

Alte întrebări sunt binevenite în comentarii!
 

joi, 7 mai 2015

Câte carduri de sănătate activate ?


În 7 mai 2015 CNAS a remis presei un comunicat cu titlul "Servicii medicale acordate in sistemul cardului de sanatate" în care a precizat următoarele:

Numarul cardurilor activate in sistem s-a dublat de la o zi la alta. Daca luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, in data de 5 mai 2015 au fost activate 248.777 de carduri si in data de 6 mai au fost activate in sistem un numar de 240.615 carduri.
In total, pana in prezent au fost activate 5 milioane de carduri.

Rezultă că înainte de 4 mai 2015 existau aproximativ 4,4 milioane de carduri de sănătate activate. Acestea au fost activate de furnizori în perioada 1 februarie - 3 mai 2015.

În 16 martie 2015 CNAS a remis presei un alt comunicat cu titlul "CARDUL DE SĂNĂTATE, UN INSTRUMENT NECESAR ÎN SISTEM" în care preciza următoarele:

Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri.

Unde este minciuna CNAS ? În comunicatul de presă din 16 martie 2015 sau în cel din 7 mai 2015 ?

Activarea cardurilor de sănătate a fost realizată exclusiv de medicii de familie înainte de luna aprilie, deoarece sistemul informatic al CNAS nu a permis celorlalți furnizori (spitale, ambulatoriu, laboratoare ș.a.) această operațiune. Deși siteul CNAS și oficialii CNAS anunțau că activarea poate fi realizată la orice furnizor începând cu 1 februarie 2015, practic acest lucru nu era posibil.

Așadar, dacă într-o lună și jumătate, până pe 16 martie 2015, CNAS anunța că au fost activate deja 4,5 milioane de carduri, cum este posibil ca în următoarea lună și jumătate până pe 3 mai 2015 să nu mai fi fost activat nici un card, ba chiar să fi scăzut numărul acestora cu circa 100.000 carduri ?


Indicațiile fără susținere legală ale CNAS - Istoric



6 noiembrie 2014
Comunicat - carduri
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-carduri.html
După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. În această perioadă vor fi identificate şi rezolvate eventualele probleme în funcţionalitatea cardului.      
Dupa această perioadă de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.


28 ianuarie 2015
Cardul naţional de sănătate, un instrument care va face ordine în sistem
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-cardul-national-de-sanatate-un-instrument-care-va-face-ordine-in-sistem.html
Începand cu data de 1 aprilie 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale.
Procesul de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asiguratii care vor împlini în viitor vârsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe care înlocuieşte cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia.

16 martie 2015
CARDUL DE SĂNĂTATE, UN INSTRUMENT NECESAR ÎN SISTEM
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-cardul-de-sanatate-un-instrument-necesar-in-sistem.html
Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale.
Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.

2 aprilie 2015
Reglementări privin utilizarea cardului naţional de sănătate începând cu data de 1 mai 2015
http://www.cnas.ro/post/type/local/reglementari-privin-utilizarea-cardului-national-de-sanatate-incepand-cu-data-de-1-mai-2015.html
Începând cu data de 1 mai 2015, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani.

27 aprilie 2015
Precizarile CNAS privind acordarea serviciilor medicale incepand cu data de 1 mai
http://www.cnas.ro/casmb/media/postFiles/27.04.2015%20Document.pdf
Serviciile medicale se acordă fără card sau adeverință înlocuitoare doar în cazul persoanelor cărora nu li s-a emis cardul.

29 aprilie 2015
Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va fi implementat la nivel naţional
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-incepand-cu-data-de-1-mai-2015-cardul-national-de-sanatate-va-fi-implementat-la-nivel-nati.html
Începând cu data de 1 mai, asiguraţii care au intrat în posesia cardului vor face dovada calităţii de asigurat şi vor valida serviciile medicale şi farmaceutice pe care le primesc utilizând cardul.
Tot de la această dată, furnizorii (...) care nu vor avea funcţional sistemul cardului şi nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci când asiguratul se prezintă cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii.

30 aprilie 2015
Asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-card-national.html
Conform acestor acte normative, asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional
de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu
data de 1 mai 2015.

1 mai 2015
În primele ore de funcţionare a sistemului, cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor
http://www.cnas.ro/media/postFiles/comunicat%20CNAS%20card%20national%201%20mai.pdf
La nivelul fiecărei case de asigurări există personalul necesar pentru a elibera cardurile de
sănătate acelor asiguraţi care vin să îl solicite. În funcţie de numărul de carduri rămase nepredate,
sunt deschise unul sau mai multe ghişee de eliberare a cardurilor, precum şi a adeverinţelor de
înlocuire a cardului de sănătate pentru asiguraţii care solicită card duplicat sau refuză cardul de
sănătate din motive religioase ori de conştiinţă.
La spitale au fost efectuate internări validate cu cardul de sănătate, dar şi în urma
verificării asiguratului în sistem, în cazul în care acesta nu a intrat în posesia cardului de sănătate.

4 mai 2015
Cardul national de sanatate nu blocheaza accesul pacientilor la servicii medicale
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-cardul-national-de-sanatate-nu-blocheaza-accesul-pacientilor-la-servicii-medicale.html
CNAS solicita furnizorilor de servicii medicale sa respecte legislatia in vigoare si sa acorde serviciile cu card de sanatate celor care l-au primit, dar si fara card de sanatate celor care inca nu au intrat in posesia lui.

4 mai 2015
Sistemul cardului de sănătate este funcţional
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-sistemul-cardului-de-sanatate-este-functional.html
Asiguraţii care, din diverse motive, nu au intrat în posesia cardului de sănătate, îşi păstrează toate drepturile care decurg din această calitate. În consecinţă, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să le acorde serviciile în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

5 mai 2015
Servicii medicale validate cu cardul de sanatate
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-servicii-medicale-validate-cu-cardul-de-sanatate.html
In prima zi lucratoare in care sistemul cardului de sanatate a fost functional, furnizorii au acordat servicii medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate, pentru pacientii care l-au prezentat si fara card de sanatate acelor pacienti care inca nu au intrat in posesia lui.

6 mai 2015
Numarul serviciilor medicale si farmaceutice validate cu cardul de sanatate este in crestere
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-numarul-serviciilor-medicale-si-farmaceutice-validate-cu-cardul-de-sanatate-este-in-creste.html
“Cifrele de ieri atesta faptul ca unii medici au inteles importanta acestui sistem si il utilizeaza. Insa, avem semnale ca, in continuare, exista medici care refuza sa acorde servicii medicale asiguratilor care nu prezinta cardul de sanatate. Acest lucru nu trebuie sa mai continue si principala grija a medicilor trebuie sa fie aceea de a acorda ajutor pacientului care vine in cabinetul sau”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

7 mai 2015
Servicii medicale acordate in sistemul cardului de sanatate
http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-servicii-medicale-acordate-in-sistemul-cardului-de-sanatate.html
Mai mult, HG 49/2015 art.2, prevede faptul ca incepand cu data de 1 februarie 2015, sistemul cardului de sanatate va functiona in paralel cu vechiul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale si farmaceutice, pana la data de 1 mai 2015.