miercuri, 29 septembrie 2010
Lipsă de deontologie: PRO TV, Andreea Esca
Într-o ştire difuzată în această seară de Andreea Esca şi într-un articol apărut pe siteul PRO TV, redactorii PRO TV dau din nou dovadă de o totală lipsă de deontologie profesională. Nu este de mirare, nefiind prima oară când PRO TV publică ştiri tendenţioase la adresa medicilor de familie. Oare ştirile, aceasta fiind o ştire, nu un editorial, nu trebuie să prezinte doar faptele şi declaraţiile părţilor implicate - în acest caz Casa de Asigurări, asiguraţii şi medicii de familie ?
Ştirea originală, aparută în urmă cu 4 zile, arăta că în evidenţele Casei de Asigurări apar 27 de milioane de români, dintre care doar 20 de milioane erau înscrişi pe listele medicilor de familie. PRO TV interpretează tendenţios ştirea şi acuză medicii de familie de raportări false, cu "sute de CNPuri false şi oameni care muriseră". Cum pot fi medicii de familie responsabili pentru excesul de 7 milioane de persoane din evidenţele Casei de Asigurări ?
PRO TV nu a cerut explicaţii şi de la medicii de familie, de unde ar fi aflat că este imposibil să existe în raportările făcute de aceştia "CNPuri false", deoarece medicii de familie raportează în diverse sisteme electronice furnizate de CNAS, cu mult înainte de apariţia SIUI, iar acele sisteme nu permiteau introducerea de CNPuri false. Iar pacienţii decedaţi au fost scoşi lunar de pe liste de casele de asigurări, în colaborare cu evidenţa populaţiei, atunci când medicii de familie nu au fost informaţi de familiile decedaţilor. Este posibil să existe şi excepţii la anumite case judeţene şi chiar şi printre medicii de familie, însă sunt doar atât, excepţii.
O altă dezinformare grosolană este legată de banii primiţi pe "lista de pacienţi", în realitate bani acordaţi pentru unele servicii medicale (vaccinări, controale anuale), modalitate de plată existentă în toată lumea, pe care redactorii PRO TV îi calculează atât de simplist înmulţind valoarea unui punct per capita cu numărul de pacienţi. În realitate, lucru care ar fi putut fi explicat de medicii de familie, dacă ar fi fost contactaţi, sau chiar printr-o simplă căutare pe acest blog, formula de calcul este mult mai complexă, iar la un număr de 1000 de pacienţi nu sunt acordaţi 4500 lei, cum se afirmă în articol, ci maxim 3000 lei.
PRO TV nu specifică, desigur, că aceşti bani reprezintă venitul cabinetului, şi nu banii medicului, informaţie repetată în toată media în ultimii 2 ani de medicii de familie. PRO TV probabil a uitat de această informaţie, la fel ca şi de ştirile difuzate acum câteva luni în care anunţa că medicii de familie nu vor mai avea dreptul să aibă pe listă mai mult de 2200 de pacienţi. Şi totuşi, în ştirea de astăzi, tot PRO TV anunţă că "unii medici de familie ajung la peste 25000 lei doar pentru pacienţi", ceea ce chiar şi cu modul de calcul înţeles de reporterii PRO TV, ar însemna peste 5500 de pacienţi.
Este de neînţeles cum una dintre cele mai vechi televiziuni "libere" din România şi cea mai cunoscută prezentatoare de ştiri, Andreea Esca, difuzează asemenea "ştiri".
Etichete:
cnas,
lipsa de profesionalism,
pacienti,
presa
joi, 9 septembrie 2010
Cardul de asigurat şi coplata - din ianuarie 2011
Ministerul Sănătăţii a anunţat într-o conferinţă de presă data finală pentru apariţia cardului de asigurat, promis din ianuarie 2008: luna ianuarie 2011. Conform declaraţiilor ministrului, cardul "va conţine date de identificare a persoanei - cod numeric personal - , dovada contribuţiei asigurării de sănătate la zi, care va fi importantă în sensul în care nu va trebui ca cetăţeanul să se deplaseze la casele de asigurări de sănătate pentru a scoate o adeverinţă pentru a dovedi plata contribuţiilor la zi, numărul de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului şi diagnosticele medicale cu risc vital. Practic, acest card care va avea şi un cip electronic încadrat, va oferi personalului medical, presatorului de servicii medicale informaţii cu privire la tratamentele şi diagnosticele medicale aplicate sau avute de către pacientul respectiv."
Primele carduri vor fi emise salariaţilor şi celor care plătesc direct asigurări de sănătate şi vor fi trimise prin poştă. Ele vor fi realizate de către Compania Naţională “Imprimeria Naţională”.
Ministrul a anunţat şi o nouă dată pentru coplată - ianuarie 2011.
Mai multe informaţii despre cardul de asigurat şi coplată.
Etichete:
card asigurat,
cnas,
coplata,
minister
Abonați-vă la:
Postări (Atom)