vineri, 8 mai 2009

Presa - Initiativa legislativa



Medicalmanager.ro: Medicii de familie bistriteni cer 6% din PIB pentru sanatate

"Toate aceste prevederi, daca vor fi adoptate, vor duce la conditii mai bune in spitale, investitii majore pentru refacerea infrastructurii, dotarea cu aparatura performanta, medicamente si materiale sanitare, mai multe servicii specializate pentru pacienti, dotarea cabinetelor medicale, mentinerea personalului medical in Romania, venituri corespunzatoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenta medicala", se arata intr-un comunicat remis de catre presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor de Familie Bistrita-Nasaud, Simona Niculina Rus.

Realitatea.net: Medicii de familie vor o lege care să oblige Guvernul să aloce 6% din PIB pentru Sănătate

Medicii de familie adună semnături din partea pacienţilor pentru o iniţiativă legislativă ce ar obliga Executivul să aloce, anual, 6% din PIB pentru Sănătate, indiferent de partidele politice aflate la guvernare. "Acel 6% din PIB pentru Sănătate, promis de toţi şi încă neatins, ar trebui să devină lege. Iniţiativa legislativă a fost acceptată şi publicată deja în Monitorul Oficial", a precizat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu

Daca doriti sa sustineti aceasta initiativa, "Mergi la medicul de familie si semneaza pentru sanatatea ta!". Puteti semna in cabinetul oricarui medic de familie din sistemul de stat, chiar daca nu sunteti inscris pe lista sa sau nu sunteti asigurat.

Presa - Medicii de familie in faliment



Pro TV: Medicii de familie in faliment (video)

Din luna aprilie, medicii de familie primesc 4 lei si 10 bani pentru fiecare pacient tratat. Suma este mai mica fata de cea incasata in martie.
Astfel, daca un medic cu 2.000 de pacienti castiga pana acum in jur de 11.000 de lei lunar, in mai, venitul sau ar putea fi de 8.000 de lei. Dupa ce isi plateste angajatii si isi achita si chiria se alege cu 500 de lei.
Dupa ce trece criza, ne asigura oficialii, veniturile medicilor vor creste iar.


Ce te doare - Ministerul Sanatatii - aprilie



In comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii referitor la sesizarile primite prin serviciul "Ce te doare?" se mentioneaza:

In aceasta perioada, petenții și-au exprimat nemulțumirea față de conduita profesională adoptată de unele cadre medicale în spitale sau cabinete. De asemenea, sunt sesizări privind refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap sau refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii.

Medic-de-familie.blogspot.com, site de informare pentru pacienti, medici, presa si poate chiar ministere, se intreaba daca aceste sesizari nu se refera oare la miturile legate de ceea ce nu vrea sau nu poate sa faca medicul de familie, semnalate pe acest site ?

- refuzul prescrierii de rețete medicale gratuite pentru copii este posibil sa fie un refuz justificat prin interdictia legala (norme de aplicare ale contractului-cadru 2009, Anexa 3, Art. 7, alin. 10) de transcrierea retetelor simple prescrise de un alt medic, din sistemul de stat sau privat, de catre medicul de familie, pe retete gratuite. Mit - Transcrierea retetelor

- refuzul unor medici de familie de a face trimiteri pentru pacienți către comisiile de expertiză a persoanelor cu handicap este posibil sa fie un refuz justificat prin taxele pe care medicul de familie are dreptul sa le solicite pentru eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sănătate a asiguratilor (conform L95, Sectiunea 6, Art 237, lit g)). - Mit - Taxe abuzive.

In cazul actelor pentru comisiile de expertiza a persoanelor cu handicap, intelegand situatia pacientilor, cei mai multi medici de familie nu solicita nici un fel de taxa, realizand deci servicii medicale pro bono. Aceasta este insa o decizie personala a medicului, nu o obligatie, la care, probabil, unii au renuntat in urma deciziilor CNAS de scadere a veniturilor cabinetelor, decizie care pentru multi medici de familie inseamna falimentul cabinetului sau activitate pro bono permanenta, voluntariat.