luni, 4 mai 2009

Mit - Apt de munca



Mit - "Medicul de familie nu vrea sa scrie pe adeverinta "apt de munca", "apt pentru somaj", "apt pentru motostivuitor" !"

FALS !

Medicul de familie nu are dreptul legal sa scrie "apt de munca", "apt pentru munca" pe adeverintele eliberate deoarece nu este de competenta sa. Aceasta sintagma poate fi folosita doar de catre medicul de medicina muncii, o alta specialitate medicala, care evalueaza capacitatea de munca a pacientului. Medicul de familie poate scrie doar "clinic sanatos", "nu se afla in evidenta cu boli cronice", "se afla in evidenta cu...", dupa caz. Daca medicul de familie este si medic de medicina muncii, atunci poate sa scrie "apt de munca", dupa ce v-a consultat si efectuat analizele necesare, contra-cost. Pe parafa pusa pe adeverinta trebuie sa scrie si "medicina muncii".

Angajatorul este obligat sa va achite cheltuielile legate de evaluarea capacitatii de munca la medicul de medicina muncii. Daca aceasta adeverinta va este solicitata de catre o institutie a statului (Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca, de exemplu), va trebui sa suportati dvs. aceste cheltuieli.

Daca unii medici de familie, care nu sunt si medici de medicina muncii, incalca aceste prevederi legale si scriu pe adeverinte "apt de munca", este posibil sa nu cunoasca legea sau sa nu doreasca sa va refuze. In ambele situatii, medicul de familie se expune sanctiunilor legale, deoarece isi depaseste competenta legala.

Sintagma "apt pentru somaj", daca este solicitata, este un non-sens si un abuz.