marți, 5 ianuarie 2010

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, despre medicii de familie



Printre priorităţile Ministerului Sănătăţii pentru anul 2010, noul ministru, Attila Cseke, a menţionat şi medicina de familie, ca punct de plecare în reformarea structurală a sistemului.

"Doresc să redăm medicului de familie demnitatea şi să-i dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri cum se întâmplă acum. Medicii de familie stau în prezent câte 2-3 zile la coadă pentru a depune dosare la casa de asigurări judeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să îşi facă programare pentru consultaţie – stau la rândul lor la coadă pentru a intre în cabinet)"

Ministrul a atins şi subiectul plăţii la număr de pacienţi, îndelung criticat în ultimii ani.

"În anul 2010 se va regândi plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit în funcţie de serviciul medical prestat pacientului."

Restructurarea modului de plată nu este o idee refuzată de medicii de familie, însă în condiţiile unei plăţi adecvate a serviciilor medicale prestate.

În acelaşi comunicat, au fost menţionate şi proiectul de call-center, informatizaerea şi introducerea cardului de asigurat, pentru care aşteptăm însă detalii.