joi, 30 aprilie 2009

Co-plata, de la 1 septembrie


Ministerul Sanatatii a revenit asupra anuntului de introducere a co-platii pentru serviciile medicale de la 1 iulie 2009. Conform Realitatea TV, ministrul Bazac a declarat ca introducerea co-platii va fi realizata incepand cu 1 septembrie 2009:

Românii vor avea mai puţine servicii medicale gratuite. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la o dezbatere a Guvernului Privat că din toamnă va introduce mecanismul de coplată a serviciilor medicale şi pachetul minim de servicii. Asta înseamnă că vom da bani pe majoritatea serviciilor medicale din spitale.

"Pachetul de servicii va fi gata la 1 iulie, dată la care vom defini exact ce înseamnă şi coplata. Pachetul de servicii îl vom implementa de la 1 septembrie, astfel încât să avem timp pe perioada verii să facem o campanie de informare. O campanie corectă de informare poate arată avantajele coplăţii", a explicat Bazac.

Fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara pentru Realitatea ca sistemul de sănătate din România nu este pregătit pentru introducerea mecanismului de coplată a serviciilor medicale, care ar fi un demers strict demagogic al actualului Guvern.

"Dacă sistemul sanitar românesc ar fi avut mai mulţi bani atunci ne-am fi putut gândi la o coplată rezonabilă, adică undeva la 9% din tarifele care se practică azi, dar cum sistemul are bani mai puţini ca în 2008, şi care oricum sunt cu mult mai puţini decât e nevoie în sistem, atunci coplata poate ajunge şi la 40-50% din tariful unei prestaţii medicale", a spus Eugen Nicolăescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu