luni, 16 februarie 2009

Presa - Lipsa de profesionalism



Astazi, 16 februarie 2009, a fost prezentat protestul medicilor de familie pe posturile Pro Tv si Antena 3. Cateva inadvertente:

Pro Tv: Atentie! Medicii de familie intra in concediu medical, in semn de protest

Inca din titlu, prima greseala. Este vorba despre concediu de studii, nu concediu medical. Conform contractului semnat intre medici si CNAS, medicii de familie pot pleca in "vacanta" si, in cazul in care nu pot gasi medic inlocuitor, CNAS este obligata sa gaseasca medic inlocuitor.

In subtitlul articolului se mentioneaza totusi, corect, ca este vorba de concediu de studii. Dar "cozi duble" este o alta greseala, majoritatea medicilor de familie intrand in concediu 3 zile, nu doar jumatate. Este vorba despre un protest national.

Referitor la venitul medicului de familie, calculul este gresit. In reportajul video difuzat la Stirile de la ora 19 s-a afirmat ca medicul ramane cu un venit net, neimpozabil, de 3200 RON dupa plata cheltuielilor cabinetului. Aceasta informatie este eronata, suma fiind impozabila, din ea medicul de familie platind direct CAS, FNUASS si impozitul de 16%, salariul net ajungand la aprox. 1600 RON.

De asemenea, mentiunea ca 84% din veniturile cabinetului, reprezentand plata "per capita", sunt "banii luati numai pentru ca are pacienti inscrisi" este neadevarata. Plata "per serviciu", restul de 16%, se refera doar la plata pentru supravegherea gravidei, vaccinari, urmarirea pacientilor cu diabet zaharat, AVC si anumite boli cardiovasculare, examene de bilant. Toate celelalte servicii medicale care reprezinta 75%-80% din activitatea medicului de familie, adica activitatea curativa ce intra in competenta sa - consultatii, diagnostic, tratament - nu sunt raportate propriu-zis pentru ca acest lucru nu este stipulat in contract, si atunci banii primiti "per capita" pot fi considerati ca plata a acestor servicii. Asadar, nu sunt "bani luati numai pentru ca are pacienti inscrisi".

Este regretabil ca Pro Tv nu isi verifica mai atent stirile date pe post si afisate pe internet si de asemenea faptul ca modifica stirile afisate pe internet dupa ce s-au facut comentarii.

Antena 3: Medicii de familie vor intra timp de 3 zile in concediu medical

O alta stire afisata pe internet si modificata intre timp. Initial a fost scris "concediu medical", acum a fost modificat in "concediu de odihna".

O alta greseala este formularea "nemulţumiţi de banii puţini pe care îi primesc", care lasa loc interpretarii ca medicii de familie cer salarii mai mari. Protestul este pentru venituri ale cabinetului, care prin scaderea bugetului cu 40% devin insuficiente pentru functionarea cabinetelor medicale, ducand dupa 1 aprilie la inchiderea lor prin faliment si aglomerarea UPU si spitalelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu